თქვენ არ შეგაწუხათ თბილისის ქუჩებში დაგროვებულმა სიბინძურემ, მაღაზიებში უწესრიგოდ დაყრილმა პროდუქტმა, რესტორნებში დამდგარმა უსიამოვნო სუნმა? საკმაოდ ცნობილი სატელეფონო კომპანიის აპლიკაციამ, სადაც ნაგავს რომ ნახავ ფოტო უნდა გადაუღო და სხვებს მოუწოდო დაალაგონ? ჰოდა, დროა თავად მივხედოთ საქმეს, ვინც ანაგვიანებს იმათ ვაიძულოთ დაალაგონ.

ყველა ობი პენიცილინი არაა

გიფიქრიათ რა ზიანი შეიძლება მიაყენოს თქვენ ჯანმრთელობას უბრალო ობმა, რომელიც მრავალი წლის განუახლებელი პროდუქტების მღაზიის ან რესტორნის სამზარეულოს ჭუჭყიან კედლებზე, თაროებზე, იატაკის კუთხეებში ან საწყობში იზრდება? იცით, რომ ობი შესაძლოა იყოს შავი, რუხი, ცისფრი, წითელი, თეთრი, უფერო და ყვითელი? ყვითელი ობი, რომ სასიკვდილოდ საშიშ დაავადებებს იწვევს გულის არეში ტკივილით და სისტემატიური სულის ხუთვის შეგრძნებით? და კედლებს მოდებული შავი ობი, დროთა განმავლობაში, ბეტონში ისეთ სიღრმეზე აღწევს, რომ მერე იმ კედლებში აღარ იცხოვრება?
ჯანმრთელობისთვის საზიანოა, როგორც ობის სპორების ჩასუნთქვა ანუ უბრალოდ ობიან ოთახში ყოფნა, ასევე ობთან შეხების მქონე ანუ ობიან საწყობში ან თაროებზე შენახული პროდუქტების მოხმარებაც. ტოქსიკური სოკოთი დაავადება ხშირად ხდება მწვავე ალერგიულ რეაქციის მიზეზი სიცივესა და მტვერზე. რასაც დაავადებულთა უმრავლესობა უბრალო ალერგიად მიიჩნევს და საწყის ეტაპზე ყურადღებასაც არ აქცევს. სხვადასხვა სახეობის ობის სოკომ შეიძლება გამოიწვიოს უჰაერობის შეგრძნება, ყელის გაღიზიანება, ქრონიკული თავის ტკივილი, სურდო, რასაც ასევ შეიძლება ახლდეს გამონაყარი, ქავილი და შეშუპება. ობი განსაკუთრებულად საშიშია მათთვის ვისაც ასთმა აქვს.
ობი ჩნდება და საოცარი სისწრაფით მრავლდება 20-25 გრადუს ტემპერატურზე, ბნელ, ცუდად განათებულ ადგილებში, მაღალი ტენიანობისა და ცუდი ვენტილაციის პირობებში - სამზარეულოში, სააბაზანოებში, საწყობებში, სარდაფებში, რესტორნებისა და მაღაზიების უფანჯრო დარბაზებში... იქ სადაც ბევრი პროდუქტია, იქ სადაც დეზინფექცია არ ტარდება.  
არადა, არსებობს ობთან ბრძოლის და სულ რომ არ გაჩნდეს ამისათვის აუცილებელი მარტივი პროცედურები და ეფექტური პრეპარატები. კარგახანია მთელი მსოფლიოს მასშტაბით მოქმედებს მასობრივი მოხმარებისათვის განკუთვნილი პროდუქტების შენახვისა და რეალიზაციის ადგილბისთვის სავალდებულოდ დადგენილი ჰიგიენის სტანდარტები:
- კარგი ვენტილაცია
- ყოველდღიური კომპლექსური დასუფთავება.
- ყოველკვირეული დასუფთავება
- გენერალური დასუფთავება
- საწმენდი საშუალებების უსაფრთხო მოხმარების წესების დაცვა
- დასალაგებელი ინვენტარის მარკირებისა და მოვლის წესების დაცვა.
როგორთ ფიქრობთ, საქართველოში რომელიმე ჰიპერ- ან სუპერმარკეტების ქსელი იცავს ამ წესებს ჯეროვნად? აღარ ვლაპარაკო პატარა, უბნის მაღაზიებზე და საბითუმო ბაზრებზე.
სხვათა შორის, ამას წინათ მრავალნაქებ და ნადიდებ „აგროჰაბშიც“ კი, შეიძლება სხვა სუპერმარკეტებზე ცოტა უკეთესი, მაგრამ მაინც თბილისური „სისუფთავე“, რომ დამხვდა ერთ იქაურ ადმინისტრაციის თანამშრომელს შევჩივლე, რომელსაც დიდი ხანია ვიცნობ. ძალიან გაიოცა, რას ამობ, შიდა ოფისში სტერილური სისუფთავე გვაქვსო. დავას შევყევით, მივრეკ-მოვრეკეთ, გავიკითხ-გამოვიკითხეთ და გაირკვა, რომ „აგროჰაბის“ შიდა, ანუ თანამშრომლებისთვის განკუთვნილ ფართს ბევრად მაღალი სტანდარტებით და მაღალი ხარისსხის პრეპარატებით ასუფთავებენ, კლიენტებისთვის განკუთვნილ სივრცეზე კი ეკონომიას აკეთებენ და დაბალი ხარისხის ხსნარებსა და ქიმიკატებს ხმარობენ. ესეც მაგათი ეკოლოგიურობა და ესეც მაგათი მაღალი სტანდარტების ფერმერული ბაზარი. თანაც, აღმოჩნდა, რომ მსგავს პრაქტიკაში „აგროჰაბი“ პიონერი არაა, საქართველოში სხვა ორგანიზაციებიც ხშირად მიმართავენ კლინტების მომსახურების იგივე პრინციპს. 

0 comments:

Post a Comment

Facebook Page

Followers